L'any 2023 en els actes de commemoració del 8 de març - Dia Internacional de les Dones s'han organitzat en tres accions.

En la primera acció hem reivindicat i celebrat la nostra genealogia femenina i feminista.

Des dels diferents feminismes es coincideix en la necessitat de narrar i fer visible un passat en femení que sistemàticament ha estat condemnat a l’ostracisme intel·lectual... i al confinament socioespacial.

A Del olvido en la ficción: hacia una genealogía de las mujeres, Rosa Rodríguez refereix que la noció de genealogia es pot aplicar almenys a quatre accepcions, en les quals recull amb evident precisió les perspectives d’altres feminismes:

1. Com a mètode desconstructor de les relacions de poder presents en el saber i el seguiment de les seves xarxes d’exclusió i de conformació de conceptes, en aquest cas els referits a la identitat de gènere.

2. Com a forma de transmissió de poder/saber, basada en l’esquema patriarcal de la Llei i el Nom del Pare.

3. Com a genealogia femenina, en la recuperació de prototipus literaris i mitològics, galeria de dones il·lustres, que busca la construcció de l’imaginari, la simbologia, la memòria i la presència femenines, i que inclou, per tant, dones reals i fictícies, feministes o no.

4. Com a genealogia feminista, memòria col·lectiva de les lluites per l’emancipació de les pioneres reals, que han contribuït a les fites feministes amb les seves accions i idees, on caben també les aportacions masculines.

L’expressió genealogia del feminisme fa referència a l’origen teòric i la tradició del feminisme en tant que pensament feminista, així com a la recuperació de la memòria històrica del feminisme en qualitat de moviment de transformació social que es desenvolupa seguint diferents teories (universalisme, marxisme, liberalisme, etc.), fet que genera que es parli, en plural, de feminismes.

En aquesta campanya també hem vindicat drets que encara, avui, les dones no tenim reconeguts i celebrat aquells que sí ho estan.

Podeu consultar el material de la Genealogia femenina i feminista clicant en els següents enllaços:
- Revista
- Cartells
- Plafons
- Postals
- Programa d'activitats

En la segona acció hem convidat als centres de primària i secundària a participar en una flashmob per la igualtat.

La tercera acció s'ha dirigit a difondre l'ecofeminismes des d'una proposta pràctica i s'ha dut a terme la primera edició d'Efímera. Ecofeminisme i art efímer. Podeu consultar-ne els detalls a continuació:
- Efímera (cartell).
- Programa.

Per últim també cal comentar la col·laboració de l'EASD Ondara en les il·lustracions del fanzine Petita antologia de la poetessa targarina Josefina Vidal Morera.