Rosina i M. Teresa Pera Güell

Llibreteres

Rosina Pera Güell (Tàrrega, 13/07/1921-25/05/2010) i M. Teresa Pera Güell (Tàrrega, 05/05/1924-23/11/2012).

Les germanes Pera Güell es van passar la vida vivint i treballant juntes a la llibreria familiar. No es van casar i tampoc no van tenir fills ni filles.

El seu pare era en Magí Pera i Roca (Tàrrega, 1883-1962) i la seva mare, la Neus Güell i Guillaumet (Tàrrega, 1893-1973). La Neus amb només 24 anys, es va fer càrrec de la llibreria familiar, que després passaria a mans de les dues germanes, les seves filles. La Llibreria Güell l’havia fundat l’any 1888 en Joan Güell i Eroles, pare de la Neus. La Neus va heretar la llibreria del seu germà Baldomer, que va morir l’any 1917.

La Rosina i la Maria Teresa van començar a treballar ajudant l’avi Joan anant a fer subscripcions de diaris pels pobles, fent el trajecte en carro i somera.

Els seus anys d’adolescència van estar marcats per la Guerra Civil. Durant el conflicte bèl·lic la llibreria va ser víctima de la repressió tant del bàndol nacional com del republicà. Arran d’això la llibreria és víctima d’un incendi el 1939. Però la Neus Güell la torna a obrir al carrer de Santa Anna.

Molts intel·lectuals, polítics i il·lustres personatges de l’art i la cultura, com Lluís Companys, Manuel de Pedrolo, Guillem Viladot, Maria Mercè Marçal, Alfons Costafreda, Josep Maria Madern o Pilarín Minguell, entre molts d’altres, sovintejaren la Llibreria Güell atrets tant pel volum de llibres i col·leccions que des de sempre s’hi podien trobar com per l’amistat amb la Rosina i la Maria Teresa.

La Rosina i la Maria Teresa van ser unes expertes llibreteres amb un gran coneixement sobre el gran catàleg de llibres que tenien. Van ser fins al 2002 una referència per a moltes lectores i lectors tant de Tàrrega com de més enllà.

El 2002 la Llibreria Güell va tancar portes després de 114 anys d’història, i es va convertir en la llibreria més antiga de la demarcació de Lleida.

Conte en PDF