8 de març 2023 - VINDIQUEM, CELEBREM


Des dels diferents feminismes es coincideix en la necessitat de narrar i fer visible un passat en femení que sistemàticament ha estat condemnat a l’ostracisme intel·lectual... i al confinament socioespacial.
A "Del olvido en la ficción: hacia una genealogía de las mujeres" Rosa Rodríguez refereix que la noció de genealogia es pot aplicar almenys a quatre accepcions, en les quals recull amb evident precisió les perspectives d’altres feminismes:

L’expressió genealogia del feminisme fa referència a l’origen teòric i la tradició del feminisme en tant que pensament feminista, així com a la recuperació de la memòria històrica del feminisme en qualitat de moviment de transformació social que es desenvolupa seguint diferents teories (universalisme, marxisme, liberalisme, etc.), fet que genera que es parli, en plural, de feminismes.

1

Com a mètode desconstructor de les relacions de poder presents en el saber i el seguiment de les seves xarxes d’exclusió i de conformació de conceptes, en aquest cas els referits a la identitat de gènere.

2

Com a forma de transmissió de poder/saber, basada en l’esquema patriarcal de la Llei i el Nom del Pare.

3

Com a genealogia femenina, en la recuperació de prototipus literaris i mitològics, galeria de dones il·lustres, que busca la construcció de l’imaginari, la simbologia, la memòria i la presència femenines, i que inclou, per tant, dones reals i fictícies, feministes o no.

4

Com a genealogia feminista, memòria col·lectiva de les lluites per l’emancipació de les pioneres reals, que han contribuït a les fites feministes amb les seves accions i idees, on caben també les aportacions masculines.Les protagonistes

Per crear la genealogia femenina i feminista que us presentem, hem buscat grups de dones que han estat referents les unes de les altres i per a altres dones, sigui per vincles familiars, d’amistat, de sororitat, d’activisme, educatius, laborals... o d’altres. Aquesta genealogia ens permet visibilitzar la importància de la sororitat entre dones, del suport mutu, dels vincles, de les referents que han lluitat per aconseguir drets. I també permet negar el mite patriarcal que les dones som enemigues les unes de les altres. Aquesta genealogia ens ajuda a desmentir-ho.

En el procés de creació ha estat inestimable la col·laboració de les associacions de dones del municipi. Conjuntament amb elles, s’han decidit les celebracions i les vindicacions que us presentem, sabem que no hi són totes. Pel que fa a les vindicacions, l’elecció de la paraula és un homenatge a Mary Wollstonecraft, una de les primeres feministes, i al seu llibre Vindicació dels drets de la dona (1792).


Magazine Programació Ecofeminisme